Soraya Tumb

Gala Tumb

Kiebitz Tumb

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Tokio NN

Variety:
Tokio NN
Foto:
 
Cooking type:
cooking type C - mealy
Recommended purpose of usage:
consumption mealy cooking
Tuber set:
medium
Maturity:
early maincrop
Resistance to potato cyst nematodes:
Ro1, Ro4, Pa2,3
Susceptability to discolouration:
low
Susceptibility to potato leafroll virus:
medium
Susceptibility to potato virus Y:
low
Susceptibility to rhizoctonia:
low
Susceptibility to black leg:
low
Susceptibility to foliage blight:
medium
Susceptibility to tuber blight:
very low
Susceptibility to internal rust spots:
very low
Susceptibility to common scab:
medium
Tuber yield:
high
Marketable yield:
high
Skin texture:
smooth
Eye depth:
shallow to medium
tuber shape:
round oval
Flesh colour:
light yellow
After cooking blackening:
low
Skin colour:
yellow
Growth habit:
erect
Colour of flowers:
white
Description text:
Die mittelfrühe Sorte Tokio zeichnet sich durch ihre breite Nutzungsmöglichkeit aus. Mit einem Stärkegehalt von 16-17% eignet sie sich hervorragend für die Verarbeitung zu Kartoffeltrockenprodukten. Als mehlige Speisekartoffel (Kochtyp C) besitzt Tokio einen ausgesprochen guten Geschmack. Tokios rundovale mittel bis großfallende Knollen sind sehr gut sortiert und bestechen durch eine geringe Koch- und Rohverfärbung. Ihre hellgelbe Fleischfarbe unterstreicht dabei Tokios Potenzial als Doppelnutzungssorte. Zusätzlich besitzt Tokio eine umfangreiche Resistenz gegenüber den Nematoden Globodera pallida. schnelle Jugendentwicklung, Staude hoch, weiße Blütenfarbe, Blütenhäufigkeit mittel gute Lagerfähigkeit, mittlere Keimruhe
possible uses in kitchen:
boiled potatoes, jacked potatoes, roasted potatoes, potato pancake, homemade french fries, homemade potato dumplings, potato soup
special features:
resistance to raw discolouration, resistance to blackening after cooking, resistance to nematodes Ro, resistance to nematodes Pa