Soraya Tumb

Gala Tumb

Kiebitz Tumb

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Nixe NN

Variety:
Nixe NN
Foto:
 
Cooking type:
cooking type C - mealy
Recommended purpose of usage:
consumption mealy cooking
Tuber set:
high
Maturity:
second early
Resistance to potato cyst nematodes:
Ro1, Ro4
Resistance to potato wart disease:
D1
Susceptability to bruising:
low
Susceptability to discolouration:
low
Susceptibility to potato virus Y:
low
Susceptibility to rhizoctonia:
low
Susceptibility to black leg:
low
Susceptibility to foliage blight:
medium
Susceptibility to tuber blight:
low
Susceptibility to internal rust spots:
low
Susceptibility to common scab:
medium
Tuber yield:
high
Marketable yield:
high
Skin texture:
smooth
Eye depth:
shallow
tuber shape:
oval
Flesh colour:
yellow
Skin colour:
yellow
Growth habit:
semi erect
Colour of flowers:
hellrot
Description text:
Die hochertragreiche frühe (Reifegruppe 6) Sorte Nixe zeichnet sich vor allem durch einen sehr hohen Marktwareanteil verbunden mit einer exzellenten Speisequalität aus. Ihre formschönen ovalen Knollen sowie ihre gute Lagerfähigkeit auch über einen längeren Zeitraum prädestinieren Nixe für den Abpackbereich. Ergänzt werden ihre hervorragenden Eigenschaften durch eine geringe Neigung zu Schwarzfleckigkeit und Rohverfärbung. Nixe besticht durch eine äußerst geringe Kochverfärbung und einen guten Geschmack. Mit einem Stärkegehalt von etwa 16% ist Nixe vorwiegend fest kochend bis mehlig kochend. Besonderheiten: geringe Neigung zur Schwarzfleckigkeit und Rohverfärbung Charakteristisch für Nixe ist ein gleichmäßiger Aufgang und ein daraus resultierender zügiger Reihenschluss. Eine mäßige Krautentwicklung mit mittelhohen Stauden und hellroten Blüten ist ebenfalls ein typisches Erscheinungsbild.
possible uses in kitchen:
boiled potatoes, jacked potatoes, mashed potatoes, homemade french fries, homemade potato dumplings, potato soup
pdf:
special features:
resistance to blackening after cooking, resistance to nematodes Ro, resistant to virus diseases, resistant to scab, resistance to potato wart disease