Soraya Tumb

Gala Tumb

Kiebitz Tumb

We speak one language

tl_files/norika-standard/layout/images_international/Aufsteller_english_eine Spache_small.png

Alegria NN

Variety:
Alegria NN
Foto:
 
Cooking type:
cooking type B - predominantly firm cooking
Recommended purpose of usage:
convenience french fries consumption dry products predominantly firm cooking allotment garden
Tuber set:
medium
Maturity:
early maincrop
Resistance to potato cyst nematodes:
Ro 1, Ro 4
Susceptability to second growth:
low
Susceptability to hollow heart:
low
Susceptability to growth cracks:
low
Susceptability to bruising:
low
Susceptability to discolouration:
low to medium
Susceptibility to potato leafroll virus:
low
Susceptibility to potato virus Y:
very low
Susceptibility to rhizoctonia:
low
Susceptibility to black leg:
low to medium
Susceptibility to foliage blight:
medium
Susceptibility to tuber blight:
low
Susceptibility to internal rust spots:
low
Susceptibility to common scab:
low to medium
Tuber yield:
high to very high
Oversized tubers:
high
Dormancy:
low
Susceptability to mechanical damage:
low to medium
Skin texture:
smooth to net like pattern
Eye depth:
shallow
tuber shape:
oval
Flesh colour:
light yellow
After cooking blackening:
low
Skin colour:
yellow
Growth habit:
semi erect
Colour of flowers:
white
Storage behaviour:
sehr gut
Description text:
Die Sorte Alegría ist eine sehr ertragreiche Speise- und Verarbeitungskartoffel, die innerhalb der mittelfrühen Reifegruppe eine vergleichsweise frühe Abreife zeigt. Alegría empfiehlt sich mit ihren formschönen Knollen für die Abpackindustrie und zur Produktion von Pommes Frites, mit dem Schwerpunkt "Home Made Fries". Aufgrund ihrer geringen Anfälligkeit für Knollenfäulen und der geringen Keimfreudigkeit ist Alegria sehr gut als Lagersorte geeignet. Auch zur Herstellung von Trockenkartoffelprodukten kann diese Sorte herangezogen werden.
possible uses in kitchen:
boiled potatoes, roasted potatoes, baked potatoes, potato wedges, potato pancake, potato gratin, mashed potatoes, homemade french fries, homemade potato dumplings
pdf:
special features:
resistance to dry weather periods, washable, resistance to raw discolouration, resistance to blackening after cooking, resistance to nematodes Ro, resistant to virus diseases