Soraya Tumb

Gala Tumb

Kiebitz Tumb

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Pirol NN

Variety:
Pirol NN
Foto:
 
Cooking type:
cooking type C - mealy
Recommended purpose of usage:
chips crisps consumption dry products mealy cooking
Tuber set:
medium
Resistance to potato cyst nematodes:
Ro 1, Ro 4
Resistance to potato wart disease:
D1
Susceptability to bruising:
very low
Susceptability to discolouration:
very low
Susceptibility to potato leafroll virus:
medium
Susceptibility to potato virus Y:
medium
Susceptibility to rhizoctonia:
low
Susceptibility to black leg:
low
Susceptibility to foliage blight:
medium
Susceptibility to tuber blight:
low
Susceptibility to internal rust spots:
very low
Susceptibility to common scab:
low to medium
Tuber yield:
medium
Dormancy:
very low to low
Skin texture:
smooth to net like pattern
Eye depth:
shallow
tuber shape:
round oval
Flesh colour:
light yellow
After cooking blackening:
low
Skin colour:
yellow
Growth habit:
semi erect
Colour of flowers:
blue-violet
Storage behaviour:
sehr gute Lagerfähigkeit und eine ausgeprägte Keimruhe
Description text:
1. Verwendungszweck Pirol ist eine mittelfrühe bis frühe mehligkochende Speisekartoffel mit einer hervorragenden Eignung für die Produktion von Chips und Trockenspeisekartoffeln (Troka). Der geringe Gehalt an reduzierenden Zuckern bleibt auch während der Lagerung weitgehend stabil. Durch die Kombination von geringem Gehalt an reduzierenden Zuckern und sehr guter Troka-Eignung ist es möglich, auch Spezialerzeugnisse wie Extruderprodukte herzustellen. Bei der Produktion von Veredlungserzeugnissen wird durch den Stärkegehalt von 17-19 % in Verbindung mit vielen guten äußeren und inneren Eigenschaften dieser Sorte eine hohe Ausbeute erreicht. 2. Speisewert Mehligkochend (Kochtyp B/C), geringe Verfärbung nach dem Kochen, guter Geschmack
possible uses in kitchen:
boiled potatoes, potato pancake, mashed potatoes
special features:
resistance to dry weather periods, low-temperature storage, treatment-free storage, resistance to blackening after cooking, resistance to nematodes Ro